Onze gids voor kamperen bij koel weer

Onze gids voor kamperen bij koel weer

Veel mensen zien kamperen als een activiteit die alleen bedoeld is voor bij warmer weer. Maar als je niet in een warm land woont, kan dit betekenen dat je niet veel mogelijkheden hebt om te kamperen. Hoewel kamperen in de zomer veel voordelen biedt, is dit niet het enige seizoen waarin je kunt slapen onder de sterren — vooral als je goed voorbereid bent en de juiste uitrusting hebt. In deze gids beschrijven we de voordelen van kamperen bij koeler weer, geven we een paar handige tips en aanbevelingen voor de uitrusting.

Kamperen met koud weer: waarom je ervan zult genieten

Cooler = comfortabeler

Kamperen in de zomer kan echt te warm worden. Heb je in het verleden wel eens een tent met iemand gedeeld toen het meer dan 30 graden was? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om bij deze hitte in slaap te vallen. Volgens de Engelse Sleep Council zijn temperaturen tussen 16 en 18 graden ideaal om bij in te slapen, terwijl meer dan 24 graden met zekerheid een onrustige nacht slaap betekent.

Rustige kampeerplekken voor een gezonde nachtrust

Om verschillende redenen kamperen veel mensen alleen in de zomer. Dit kan te maken hebben met de schoolvakanties van de kinderen of gewoon, omdat veel mensen denken dat dit in andere seizoenen te koud is! Hun verlies is onze winst: volgens ons is een rustige camping een aangename camping. De voorzieningen zijn minder druk en vaak goedkoper, zodat je ongestoord van de rust en sereniteit van de natuur kunt genieten.

Zie meer wilde dieren

Hoe minder mensen er op campings en in natuurgebieden zijn, hoe groter de kans dat je wilde dieren ziet. Maar wees altijd respectvol en voorzichtig — je bent een gast in hun omgeving en niet andersom.

Kamperen bij koeler weer betekent ook dat er minder insecten zullen zijn. Iedereen die wel eens geterroriseerd is door muggen op een zwoele zomeravond, zal dit weten te waarderen – je kunt de insectenspray dus thuislaten!

Twee prachtige seizoenen

De herfst is een fantastische tijd om buiten te zijn. Geniet van de pracht en praal van een van de mooiste transformaties in de natuur en laat je verrassen als je 's ochtends uit je tent komt en een mooie zonsopgang ziet. Je kinderen zullen ook een enorme kick krijgen van de herfst; ze kunnen zich heerlijk uitleven grote stapels bladeren en zich vergapen aan prachtige herfstkleuren.

Kamperen in de lente is ook een aangename ervaring: een koelere bries en frisse, zonnige ochtenden zijn veel aangenamer zijn dan de felle, hete zon. Vooral als je aan het wandelen bent of iets actiefs onderneemt.

De uitrusting

Slaapzakken

Uiteraard brengt het kamperen bij koeler weer zijn eigen eisen met zich mee wat betreft de uitrusting. Om met het meest voor de hand liggende te beginnen, moet je een slaapzak meenemen die je warm houdt tijdens koele nachten. Wij raden een slaapzak aan met een 'comforttemperatuur' tussen de 0 en 10 graden Deze worden vaak '3-seizoensslaapzakken' genoemd en, hoewel ze meestal een beetje warm zijn in de zomer, is het een goed idee om één slaapzak te kopen als je er maar een wilt kopen. Je kunt altijd meer kleren uit- of aantrekken als je het te warm of koud krijgt. Let goed op de temperatuuraanduidingen in onze productbeschrijvingen!

Slaapmatjes

Er zijn ook verschillende soorten matrassen beschikbaar. Aan het begin van het spectrum vind je eenvoudige schuimmatten, die meer op yogamatten lijken en niet echt veel comfort of isolatie bieden.

Dan zijn er nog de luchtmatrassen: standaard opblaasbare matrassen die klein van formaat zijn, maar ook niet uitblinken met hun isolerende eigenschappen. De derde categorie zijn luchtmatrassen met ingebouwde isolatie, die ideaal zijn voor koelere nachten temperaturen — veel van deze matrassen zijn ook zelfopblazend.

Therm-a-Rest Voyager opblaasbaar slaapmatje

Tenten

Bij koeler weer zou het voldoende moeten zijn om je normale 3-seizoenen tent te gebruiken. Als je denkt dat het heel nat, koud of winderig wordt, zijn er ook tenten beschikbaar die gebruik maken van speciaal behandelde zwaardere stoffen, minder gaas (voor extra warmte) en versterkte stokken. Dit zijn echter bijzondere eigenschappen en dergelijke tenten hebben meestal een aanzienlijk hogere prijs.

Kleding

Het meenemen van een warme donslaag tijdens koelere kampeertrips is nooit een slecht idee; en het is nog beter, als deze laag waterdicht is. Lang ondergoed doet ook wonderen voor het opwarmen tijdens frisse nachten. En deze nemen bijna geen ruimte in beslag in je rugzak.

In combinatie met de juiste slaapzak en mat zorgen de juiste kledinglagen ervoor dat je goed voorbereid bent op seizoenen, waarin de omstandigheden onvoorspelbaar kunnen zijn.

Tips

  • Je eerste prioriteit, moet het afstand scheppen tussen jezelf en de koude ondergrond zijn. Het aanbrengen van een extra isolerende laag tussen je lichaam en het luchtbed, kunnen het verschil maken tussen een zeer koude nacht en een draaglijke nacht. Je kunt hiervoor een laag vilt gebruiken, of in lastige omstandigheden zelfs een stuk gevouwen plastic.
  • Een stevige maaltijd voor het slapengaan geeft niet alleen een goed gevoel, maar houdt je ook warmer tijdens koudere nachten. Vergeet niet om genoeg water te blijven drinken.
  • Kies de positie van je tent nauwkeurig: een tent die midden op een vlakte of veld staat, is volledig blootgesteld aan de elementen, waardoor het kouder aan kan voelen dan het in werkelijkheid is; dit kan een goede nachtrust in de weg staan. Aan de andere kant kan het opzetten van je tent op een plek waar deze wordt blootgesteld aan de zonsopgang, je helpen om 's ochtends aangenaam natuurlijk op te warmen.
  • Zorg ervoor dat je het LNT-principe (Leave No Trace) volgt: laat je kampeerplek precies zo achter als je deze aangetroffen hebt, zodat eventuele negatieve invloed op het milieu wordt geminimaliseerd of zelf, vermeden!