Kamperen in de winter

Velen associëren kamperen uitsluitend met warm weer. Maar ook al biedt de zomer natuurlijk veel voordelen, ook de koelere seizoenen hebben hun aantrekkingskracht als je wilt kamperen. Het buiten slapen zal dan alleen een andere voorbereiding behoeven, waar ook een andere uitrusting bij hoort. In dit artikel laten we je daarom de mooie kant van kamperen in de winter zien. Ook geven we je voldoende tips voor het verkrijgen van de beste reis.

De beste voordelen van kamperen in de winter

Hieronder lees je alle voordelen die je behaalt van het kamperen in de winter.

Lagere temperatuur = meer comfort

Hoe mooi de zomer ook is, soms is het gewoon te warm om te kamperen. Met zijn tweeën is het allesbehalve comfortabel in een tent bij een buitentemperatuur van 30° Celsius! Studies tonen aan dat de perfecte slaaptemperatuur tussen de 16°C en 18°C ​​ligt. Temperaturen boven de 24°C zorgen voor een onrustige slaap. De herfst- en lentemaanden zijn gewoon perfect.

Twee heerlijke seizoenen

De herfst is een heerlijke tijd om buiten te zijn. Fantastische kleuren, sterrennachten en prachtige zonsopgangen. In de herfst laat de natuur zich van haar mooiste kant zien! Kinderen houden ook van het kleurrijke seizoen, vooral wanneer ze in enorme stapels bladeren kunnen springen.

Natuurlijk heeft de lente ook wat te bieden. Lichte briesjes en aangename temperaturen kunnen veel meer welkom zijn dan verzengende hitte, vooral bij sporten zoals wandelen en andere activiteiten.

Rustigere campings om beter te slapen

Terwijl campings in de zomer vaak uit hun voegen barsten, worden ze in de koudere maanden vaak veel minder bezocht. Zoveel geluk! Buiten het seizoen zijn campings vaak veel rustiger dan in de drukke zomermaanden. Een goede nachtrust is hier gegarandeerd! Overigens spreekt de goedkopere prijs ook voor kamperen buiten het hoogseizoen.

Meer dieren

Hoe minder druk de campings, hoe groter de kans om wilde dieren te zien. Als je het leuk vindt, behandel ze dan met respect en voorzichtigheid - het is hun thuis, je bent maar een gast. Koelere temperaturen betekenen ook minder insecten. Slapeloze nachten veroorzaakt door vervelende muggen kunnen godzijdank worden vermeden. Je kunt je muggenspray dus gerust thuislaten of in je tas laten zitten!


De juiste uitrusting meenemen

Slaapzak

Het allerbelangrijkste is waarschijnlijk een slaapzak die je zelfs bij lagere temperaturen niet laat bevriezen. Wij adviseren modellen met comforttemperaturen tussen 0°C en 10°C. Dit zijn vaak zogenaamde 3-seizoenen slaapzakken. Hoewel ze meestal een beetje te warm zijn voor de zomer, zijn ze de juiste keuze als je alleen een slaapzak wilt hebben.


Slaapmatten

Er zijn veel verschillende soorten slaapmatten. Aan de onderkant van de schaal vind je standaard schuimmatten die meer aan yogamatten doen denken en niet echt veel comfort of isolatie bieden. Luchtbedden zijn nog beter: standaardmodellen die kunnen worden opgeblazen, kunnen klein worden verpakt, maar bieden niet echt veel isolatie. De derde categorie, luchtmatrassen met ingebouwde isolatie, zijn ideaal voor reizen bij kouder weer, waarvan er vele zelfs zelfopblazend zijn.


De tent

Ook bij kouder weer zou je geen problemen moeten hebben met je normale tent. Bij zeer koud, winderig en regenachtig weer moet u een model aanschaffen dat speciaal voor deze omstandigheden is gemaakt. Deze hebben meestal dikkere stoffen, minder naden en verstevigde tentstokken. Deze extra features betekenen ook een meerprijs. Let daarom ook op het budget dat je hiervoor nodig hebt als je op vakantie gaat.


Kleding

Warme donsjacks of synthetische jassen zijn altijd een goed idee voor kamperen bij koud weer, vooral als ze waterdicht zijn. Je voorkomt hiermee namelijk dat je het snel koud krijgt. Hoe kouder je het hebt, hoe minder goed je kunt functioneren. Functioneel ondergoed behoort ook tot je basisuitrusting, want het houdt je ook op koudere nachten aangenaam warm en neemt relatief weinig ruimte in beslag in je rugzak.


Tips

  • Als het mogelijk is, is het aan te raden om isolatiemateriaal aan te brengen tussen jou en de koude grond. Denk bijvoorbeeld aan een isolatiedeken die je op de opblaasbare mat plaatst. Het kan een wereld van verschil geven tijdens de koude nachten! In geval van nood kan een badhanddoek of een laagje plastic ook helpen.
  • Een stevig diner is niet alleen goed voor jouw gemoedsrust, maar zorgt er ook voor dat je veel energie binnenkrijgt en je het in de nacht wat warmer houdt. Vergeet daarnaast niet om voldoende te drinken, zodat jouw lichaam goed blijft functioneren.
  • Over de standplaats van je tent moet goed nagedacht zijn. Zet je hem bijvoorbeeld midden op een open veld, dan ben je volledig overgeleverd aan wind en regen. Het wordt een koude aangelegenheid en allesbehalve comfortabel!
  • Laat je camping achter zoals je hem gevonden hebt! Zo houd je jouw impact op de natuur zo klein mogelijk.