Tips voor sneeuwschoenwandelen

Tips voor sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is niet nieuw, maar wordt steeds populairder. Ongeveer 3000 jaar geleden werden door middel van een “grote voet” enorme, voorheen ontoegankelijke gebieden voor mensen begaanbaar. De structuren van takken en vellen onder de leren schoenen van de jagers-verzamelaars van weleer hebben weinig gemeen met de hedendaagse moderne wintersportuitrusting. De motivatie is inmiddels veranderd. Als je op sneeuwschoenentochten gaat, ben je vooral naar één ding op zoek: sporten in de frisse lucht en stilte. De omgeving van zachte, diepe sneeuw, weg van de drukte, vormt de grote charme van deze wintersport. Met sneeuwschoenen kun je in de winter plaatsen bereiken die je nooit te voet zou kunnen bereiken. Wie niet (meer) wil skiën hoeft de fascinatie van de winterbergen niet te missen, dankzij sneeuwschoenen. Snowboarders gebruiken de brede zolen ook als een manier om naar freeride gebieden te klimmen.

sneeuwschoenwandelen

"In beginsel geldt: wie kan lopen kan ook sneeuwschoenwandelen"

De techniek is gemakkelijk en snel te leren. Bovendien past vrijwel elk schoeisel in de binding. We raden warme, waterdichte, maar ademende en stabiele bergschoenen aan die goede ondersteuning bieden. Ook beenkappen, omdat ze voorkomen dat sneeuw van bovenaf in de schoenen komt. Wat vaak wordt onderschat: sneeuwschoenwandelen lijkt misschien ongevaarlijk, maar het brengt dezelfde gevaren met zich mee als andere wintersport off-piste. Speciaal voor onervaren wandelaars is het raadzaam om deel te nemen aan een rondleiding of om een ​​gids te boeken. Op externe paden kun je anders je oriëntatie kwijtraken.

Vooral op excursies naar hogere gebieden bestaat lawinegevaar. Als je alleen op stap gaat, moet je je voor elke wandeling laten informeren over het weer en het lawinerapport, evenals over de nodige veiligheidsuitrusting. En met het plezier in de sneeuw moet je één ding niet vergeten: de meeste wilde dieren willen niet gestoord worden, vooral niet in de winter. Vooral sneeuwschoenwandelaars komen vaak op plaatsen waar skiërs of wandelaars niet komen. Blijf daarom zo mogelijk op de paden en vermijd de bekende beschermde natuurgebieden, dan staat niets een natuurvriendelijke wandeling op sneeuwschoenen in de weg.

De belangrijkste tips voor sneeuwschoenwandelen:

Zorgvuldige tourplanning:

Wil zonder een gids op pad wilt, moet een high-performance aangepaste bestemming kiezen, informatie achterhalen over de lokale wildstand- en gesloten gebieden en deze respecteren. Bovendien is het noodzakelijk om privéterreinen te vermijden of van tevoren een vergunning te verkrijgen. Het weer- en lawine-rapport moet tot in detail worden bestudeerd.

Aaangepast gedrag op de tour:

Je betreedt onbeveiligd bergterrein op eigen risico. Houd rekening met het terrein en de gevaren daar. Je moet het weer nauwlettend in de gaten houden, je niet laten overrompelen en de trip zo nodig tijdig afbreken. Regelmatige drinkpauzes zijn belangrijk!

Sneeuwschoenen diepe sneeuw

Uitrusting:

Sneeuwschoenen, telescopische palen met grote platen, enkel-hoge, stevige, waterdichte wandelschoenen, rugzak, functionele kleding, wellicht extra kleding en laarzen, handschoenen en een muts, zonnebrandcrème, genoeg te drinken, snacks, koplamp/zaklamp, EHBO-kit, kaarten, gids, kompas en hoogtemeter, LVS-apparaat incl. batterijen, lawine schep en sonde, mobiele telefoon. Een uitgebreide uitrustingslijst voor een sneeuwschoentoer en nog meer tips zijn hier te vinden.

Sneeuwschoenen – Wat is belangrijk

Wil je je eigen sneeuwschoenen kopen? Sneeuwschoenen zijn in vele varianten verkrijgbaar. Afhankelijk van het materiaal kosten ze tussen € 100, - en € 400, -. Houten modellen zijn vandaag de dag vrij zeldzaam. Kunststofmodellen, met meestal kleinere contactoppervlakken, zijn ideaal voor kleinere tochten. Sneeuwschoenen met aluminium frames en ijspieken zijn daarentegen geschikt voor gebruik op hard en steil terrein. Dit zijn de belangrijkste criteria bij het kopen van sneeuwschoenen:

✔ Inbindsysteem

Het inbindsysteem moet gemakkelijk te gebruiken zijn en met weinig moeite aan te passen aan elke winterschoen, zelfs met handschoenen aan.

✔ Riemen

De riemen moeten flexibel blijven en mogen niet bevriezen, zelfs niet bij zeer lage temperaturen.

✔ Frame

Het frame moet stevige ondersteuning bieden, ook op steile paden.

✔ Schep

Een diep gebogen schop maakt het wandelen in diepe sneeuw en sneeuwschoenwandelen gemakkelijker.

sneeuwschoenwandeling

✔ Omhulsel

Het omhulsel moet sneeuw- en ijsbestendig zijn en zelfs in losse sneeuw het zinken tot een minimum beperken. Een plastic omhulsel verzacht ook elke stap zacht, omdat het flexibel aan het frame is geklonken.

✔ Stijgijzers

Met extra klauwen gemaakt van roestvrij staal, kunnen stukken hard en gekristalliseerd ijs probleemloos worden overwonnen.

✔ Klimhulp

Veel sneeuwschoenen zijn voorzien van een klimhulpvoorziening: eenvoudigweg uitklappen (werkt met elke skistok) waarna geprofiteerd kan worden van de verhoogde basispositie.

Onze Tips – Sneeuwavonturen

Wil je in de nabije toekomst de sneeuwschoenen onder je voeten binden? Buurland Duitsland is het land bij uitstek voor een schitterende tocht in de witte natuur. Bij verschillende aanbieders heb je de mogelijkheid om een ​​begeleide sneeuwschoenwandeling te maken en de natuur om je heen te verkennen met een ervaren gids aan je zijde. Ook kan hier direct het benodigde materiaal worden geleend. Bijna alle touroperators bieden ook eenvoudige tours aan, die ook geschikt zijn voor beginners. Als je een echt avontuur in de sneeuw wilt ervaren, kun je inspiratie opdoen in onze tips voor het volgende sneeuwavontuur!

SNEEUWSCHOENTOUR MET MINI BOB AFDALING

Met de sportpiraten kun je het prachtige landschap van Schliersee verkennen. Met sneeuwschoenen baan je je een weg door de poedersneeuw naar het Bodenschneidhaus, waar je een stevige, traditionele maaltijd geserveerd krijgt. Maar het hoogtepunt volgt pas aan het einde van de tour: een snelle afdaling met de mini bob terug naar de vallei.

Klik hier voor de tour»

SNEEUWSCHOENWANDELEN FELDBERG SUMMIT TRAIL

Deze tour, georganiseerd door BORA Outdoorsports, voert door besneeuwde bossen en langs interessante dierenpaden hoog op de Feldberg. Daar heb je een fantastisch uitzicht op het witte winterlandschap van het Zwarte Woud, waarna je nog meer kunt genieten van een smakelijke middagmaaltijd in de St. Wilhelmer Hütte.Klik hier voor de tour»

SNEEUWSCHOENERVARING BIJ MAANLICHT

Deze zeer speciale avondwandeling begint in de schemering. Uitgerust met fakkels, kun je genieten van het bergpanorama in het maanlicht en de glinsterende sneeuw om je heen, weg van de drukte. Samen met BergBua leer je de winter van zijn rustige, romantische kant kennen.Klik hier voor de tour »

© schneeschuh-tour.de

DRIELANDENTOUR MET SPECTACULAIR UITZICHT

Door een met sneeuw bedekt winterwonderland brengt deze sneeuwschoenwandeling in het Beierse Woud u richting het drielandenpunt. Met een prachtig uitzicht op de Alpen brengt een lokale sneeuwschoengids van Sport Eder u veilig door Beieren, Bohemen en Oostenrijk.Klik hier voor de tour»

© Original Landreisen

SNEEUWSCHOENWANDELING MET KAAS FONDUE

Na een sneeuwschoenwandeling door het glinsterende Zwarte Woud keert u terug naar een gezellige kaasfondue op het rustieke Raimartihof. Original Landreisen neemt je mee op dit culinaire avontuur, waarbij met uiteindelijk in de nacht terugkeert naar het beginpunt.

© allgaeu-bikers.de

SNEEUWSCHOEN-HUTTEN-TOUR

In de met sneeuw bedekte Alpen brengt deze sneeuwschoenentour je naar een originele Allgäu-berghut. Daar kunt u genieten van het uitzicht en de rust midden in de natuur. Na een traditionele avond loop je na zonsopgang terug naar het dal, alle georganiseerd door Allgäu Bikers.Klik hier voor de tour »