De beste apps voor wandelingen en andere buitenactiviteiten

De beste apps voor wandelingen en andere buitenactiviteiten

Ontdek de wereld van wandel- en buitenactiviteiten dankzij wandelapps en meer

Frisse lucht, bergen en vrijheid. Leef ook jij met deze basisprincipes van gezond leven? Dan hou je ongetwijfeld van wandelen en verschillende andere buitenactiviteiten. Leuke sporten in de natuur houden je in vorm en verfrissen je geest. Bovendien geeft de natuur je een boost aan energie. Bij buitenactiviteiten zoals wandelen, hardlopen en hiking is het handig om je vooraf te informeren over routes die je wilt volgen. Zeker als deze onbekend of geïsoleerd zijn. Met dit in gedachten zijn wandelapps een geweldig hulpmiddel, omdat ze je helpen om je te oriënteren zodat je niet verdwaalt. Dit soort apps zijn een vervanging voor de kaarten en kompassen die vroeger werden gebruikt voor buitenactiviteiten. Bovendien werken de apps ook als echte sociale netwerken, waarmee je informatie, foto's, video's en wandelroutes met anderen deelt. Tegenwoordig vind je online wandelapps in overvloed. Hierdoor is er voor elk wat wils, zowel gratis als met een abonnement. Omdat het aanbod overweldigend kan zijn, beoordelen we in dit artikel samen met jou welke de beste zijn.

Wandelapps: maak van je mobiele telefoon een tool dat jouw richting en positie bepaalt

Als we zeggen dat een smartphone tijdens buitenactiviteiten het perfecte gereedschap is om mooie foto's te maken, zodat je deze kunt bewaren als herinnering of kunt delen op sociale netwerken, vertellen we je niks nieuws. Maar wist je dat het ook een onmisbare tool is om ons te oriënteren en onze weg te vinden langs de routes die we volgen, of die we hebben uitgekozen voordat we op pad gaan. Dit gezegd hebbende, is het altijd belangrijk om rekening te houden met je trainingsniveau. Je niveau is van belang omdat de hellings- of moeilijkheidsgraad van de wandelroute mogelijk te hoog kan zijn voor je. Hierdoor kun je in moeilijkheden komen. Daarom moet je ervoor zorgen dat je altijd noodoproepen kunt doen. Maar nu terug naar het onderwerp van dit artikel. Veel apps maken dus van je telefoon een goed hulpmiddel om je richting en positie te bepalen. Hieronder bespreken we enkele van de beste die er zijn:

  • Wikiloc: deze app verbindt je met een interactief platform van gebruikers die berichten plaatsen en beschrijvingen maken van wandelpaden en routes. De database is zeer uitgebreid en het raadplegen ervan is inductief en eenvoudig. Via deze app krijg je de mogelijkheid om iemands wandelroute te selecteren op de bestemming van je keuze. Zodra je een gebied hebt vastgelegd, stelt de kaart niet alleen een aanbod van wandelroutes voor die onderverdeeld zijn in de soorten buitenactiviteiten waaraan je de voorkeur hebt gegeven, maar ook volgens de instellingen van je persoonlijke filters (afstand, hoogteverschil, enz.). Met andere woorden: alleen de routes die binnen je interesses vallen, verschijnen op de kaart. Wil je een leuke route uit het aanbod kiezen? Dan kun je deze selecteren en ook de details ervan bekijken, waaronder foto's en beschrijvingen. De gratis versie van Wikiloc ziet er niet echt spectaculair uit en geeft weinig informatie. Daarom raden we aan om de app uit te breiden met een aantal betalende extra's, vooral als je meer gedetailleerde kaarten wenst;
  • Locus Map: als je veel kaarten wilt (die ook offline geraadpleegd kunnen worden) dan is deze app perfect. Het is een zeer uitgebreide app, zelfs in de gratis versie. Er worden wel verschillende advertenties getoond, maar deze zijn niet storend;
  • Oruxmaps: dit is een wandelapp die bedoeld is voor apparaten met het Android besturingssysteem. Het is echter vrij technisch in vergelijking met de twee eerder genoemde apps. Maar met na wat oefenen, leer je de app beter kennen. Hierdoor merk je dat de app eigenlijk makkelijk te gebruiken is. Bovendien bevat de app een aanzienlijk aantal functies. Zo kun je online en offline kaarten raadplegen en routes uploaden. Daarnaast kunnen langs deze paden belangrijke bezienswaardigheden worden ingevoerd en gedeeld;
  • Outdooractive: deze app bevat duizenden paden en trails.Het goede nieuws is dat de gratis versie van de app toegang geeft tot de belangrijkste functies. De professionele versie daarentegen geeft toegang tot officiële kaarten en wandelnetwerken, wat ideaal is voor wandelaars met meer ervaring. Het meest interessante van deze app is de speciale Skyline functie. Deze herkent met de focus van je camera de hoogtepunten die je onderweg tegenkomt;
  • Komoot: deze gratis app toont niet alleen wandelroutes, maar is ook erg leuk omdat het je helpt nieuwe routes te bedenken en te maken. Bovendien kun je met de app door de route navigeren en je vorderingen vastleggen.

Vind je veiligheid belangrijk? Hieronder ontdek je de apps voor buitenactiviteiten die daar de nadruk op leggen.

Naast het kennen van alle informatie die je nodig hebt van de wandelroutes, is ook veiligheid een onmisbare factor als je gaat wandelen. Vooral als je pas begint met deze activiteit, is het belangrijk dat je een goede ondersteuning hebt die jouw veiligheid voorop stelt. Dit geldt niet alleen voor het bewaren van wandelroutes, maar ook voor het bieden van hulp bij nood. Met dit in gedachten zijn er nog twee wandelapps die nuttig kunnen zijn:

  • Maps 3d pro: je betaalt voor iedere weergave die je opvraagt en de app is voorzien van een hoogtemeter met hoge precisie gebaseerd op opnames van NASA met een hoge resolutie. Hierdoor zijn de kaarten dus tot in het kleinste detail gedetailleerd waardoor ze heel geschikt zijn om als referentie te gebruiken;
  • GeoResQ: is een geweldige app die niet mag ontbreken bij je buitenactiviteiten, want met deze app red je levens bij ernstige noodgevallen. GeoResQ werkt alleen landelijk en wordt voortdurend verder ontwikkeld voor berg- en speleologische redding. Niet alleen worden de routes en paden zoals gebruikelijk opgeslagen. Dankzij de constante dataverbinding is er altijd een koppeling met een contactcentrum. Bij nood wordt in dit centrum het uitgezonden alarmsignaal opgevangen, waar vervolgens de telefoon wordt gelokaliseerd en hulp wordt gestuurd.

Zeer sociale wandelapps!

Voor de liefhebbers van sociale netwerken is er geen gebrek aan apps. Hiermee kun je eenvoudig je foto's delen en opnieuw delen. Net als de reels, video's en verhalen die je maakt. Omdat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om niet aan dit soort activiteiten mee te doen, stellen we een aantal van de meest populaire apps voor:

  • My Tracks: heeft een eenvoudige, inductieve interface die is gebaseerd op Google Maps. Je kunt de afgelegde afstand, tijden en nieuwe routes volgen. Interessant is de mogelijkheid om de URL van de uitgevoerde wandelactiviteit te kopiëren/plakken, zodat je deze op de belangrijkste sociale netwerken met vrienden kunt delen.
  • Fatmap: dit is een app voor buitenactiviteiten waarbij de belangrijkste functie het maken van wandelroutes is om ze vervolgens te delen op verschillende sociale netwerken, waarbij je ze voorziet van opmerkingen en ervaringen.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is bepalen welke app het beste past bij de buitenactiviteiten die je wilt ondernemen. Vergeet het niet, want met de juist app in je broekzak maak je je wandeltochten een stuk gemakkelijker (en veiliger)!